Pestera Muierii - Baia de Fier - InfoGhidRomania.com

Search
Go to content

Main menu:

Pestera Muierii - Baia de Fier

Pestera Muierilor este situata in comuna Baia de Fier, Judetul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Pestera Muieriilor a adapostit odinioara, in timpul razboaielor, cand barbatii plecau la lupte, foarte multi copii si femei, de unde provine si denumirea.
Pestera Muierii
Pestera Muierilor este prima pestera electrificata din Romania, cu o lungime de 3.600 de metri dispusa pe 4 nivele. Nivelul inferior constituie rezervatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord avand o lungime de 1.500m si cel sudic cu 880m lungime.

Pestera Muierilor contine originale concretiuni calcaroase care dau unicitate acestea fiind atractiile principale ale pesterii. Aici se intalnesc impresionante forme ale reliefului carstic precum Bazinele Mici, Orga, compusa din stalagmite unite cu stalactite, Domul Mic, un fel de castel straniu, Altarul cu stalagmite-coloane foarte apropiate intre ele, Cupola altarului, asemanatoare unei catedrale pe care stalagmitele se inalta ca pe o scara, Amvonul, Cascada Impietrita, la care accesul se face pe branci, Sala Turcului, Candelabrele Mici si Domul Mare.
Pestera Muierilor
Pestera Muierii
Pensiunea Mariana
Pensiunea Mariana - Baia de Fier
Pensiunea Mariana se află în Baia de Fier, la 2 km de Peștera Muierilor și la 5 km de Peștera Polovragi.
Sala turcului gazduieste un "Mos Craciun", in fata caruia apare Cadana, un nud feminin deasupra caruia coboara din plafon un urias cap de pasare de prada, cu ciocul deschis amenintator. Urmeaza camera Dantela de Piatra si Sala Minunilor, lungimea drumului parcurs fiind de circa 1100 de metri. La 40 m inaltime se alfa etajul superior amenajat pentru turisti cu o lungime de 573 m , ajunge pana la lungimea de 1.228 de metri o retea de diverticule foarte greu accesibila.
Pestera Muierii
Pestera Muierilor reprezinta unul dintre cele mai fascinante monumente ale naturii din Romania, aceasta fiind sapata in interiorul masivului calcaros langa riul Galbenul, la o altitudine de 700 m. Se spune ca aici se petrec minuni si ca salile interioare, scobite in stinca, au efecte curative pentru anumite afectiuni.
Pestera Muierii
Admiratorii peisajelor alpine sositi de peste hotare au inca un motiv sa poposeasca intr-un loc salbatic, dar pitoresc, ce tine de lumea miracolelor.

Alte cateva atractii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. In Galeria Ursilor a fost gasit un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti. In Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor cu mult inaintea erei noastre.
 
 
Back to content | Back to main menu