Statiunea Paltinis - Judetul Sibiu - InfoGhidRomania.com

Search
Go to content

Main menu:

Statiunea Paltinis - Judetul Sibiu

Statiunea turistica Paltinis, aflata pe versantul nord-estic al Muntilor Cindrel, la numai 32 km distanta de Municipiul Sibiu, este cea mai veche statiune situata la cea mai mare altitudine (1442 m) din Romania si dispune de oferte de cazare in hoteluri sau vile si mijloace de transport pe cablu.

Partia Paltinis

Statiunea Paltinis este una dintre variantele preferate de multi turisti, pasionati ai sporturilor de iarna sau a plimbarilor in aer liber, in a petrece un weekend in aceasta locatie, vizand printre altele de la Rezervatia Iezerele Cindrelului pana la faimoasele lacuri glaciare. Odata ajunsi la Paltinis, turistii pot schia in sezonul de iarna, sa exploreze traseele impadurite din apropiere pe rutele destinate special sau sa admire privelistea naturala deosebita a zonei.

Se mai pot efectua drumetii la Poiana Oncesti, Vf. Oncesti, Stana Gaujoara si Poiana Lupilor.

Vila Stefana - statiunea Paltinis
Vila Stefana - Paltinis
Vila Stefana este amplasata in statiunea Paltinis, la o altitudine de 1350 m, la 300 m de partiile de schi.
Hotel Cindrel - statiunea Paltinis
Hotel Cindrel - Paltinis
Hotel Cindrel dotat cu wellness, piscina si sala de fitness este situat 500 de metri de partia de schi Paltinis.

Daca tot ati ajuns la Paltinis, trebuie neaparat sa vizitati Schitul si Casa memoriala Constantin Noica, poet, scriitor, eseist si publicist, ce a lasat o mostenire culturala deosebita, valorificata de multi scriitori care i-a urmat. Un important obiectiv turistic in Paltinis il constituie Schitul, o biserica de lemn ridicata in deceniul trei al secolului XX unde se afla mormantul filozofului roman Constantin Noica.

Schit Paltinis

Lacasul de cult a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan si are hramul 'Schimbarea la Fata a Domnului' si beneficiaza de o catapeteasma realizata intre 1944-1945 de Constantin Vasile in stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Dintre obiectele de valoare pastrate in biserica se numara icoana Sf. Paraschiva datata 1904.

Statiunea Paltinis a fost creata de Societatea Carpatina Ardeleana a Turistilor - SKV (Siebenb├╝rgischer Karpatenverein) in anul 1894 fiind cea mai veche statiune montana din Romania. Datorita climatului montan, cu aerul ozonat, statiunea Paltinis este indicata pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, hipertiroidie benigna, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglerilor pleuropulmonare si bolilor endocrine.

Statiunea Paltinis
Paltinis vara

Temperatura medie anuala este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de - 6 grade C). Ploile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar stratul de zapada este prezent 120 zile pe an. Un fenomen meteorologic des intalnit in statiunea Paltinis este inversiunea temperaturii. Conditiile de schi sunt excelente incepand din decembrie si pana in aprilie. Partiile din statiune sunt accesibile pentru toti amatorii sporturilor de iarna.

Partia Paltinis vara

Din nucleul initial de vile statiunea conserva Casa turistilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) si inca o vila, toate declarate monumente istorice.

Cum se ajunge la Paltinis
Statiunea Paltinis se afla situata la 32 km de Sibiu si este legata de oras printr-o sosea moderna care strabate un peisaj deosebit. Tursib asigura zilnic legatura cu Paltinis prin traseul 22: Gara - Constitutiei - Bd-ul Coposu - Piata Unirii - Calea Dumbravii - Rasinari - Curmatura - Paltinis;
Plecari Sibiu: 07:00, 11:00, 16:00 - Plecari Paltinis: 09:00, 13:30, 17:30

Indicatoare orientare

Pretul unui bilet: 9 lei, Dus-intors: 16 lei - Bilet redus (elevi, studenti,pensionari) dus 8 lei, dus-intors 15 lei
1 calatorie pentru 4 pers. 30 lei ; dus-intors 50 lei. sursa: ww.sibiu.ro

Harta traseu auto Bucuresti - PaltinisPartii de schi in statiunea Paltinis, Sibiu

Partia

Locatie

Lungime

Dificult

Partia Daneasa - schi fond

Paltinis

410 m

scazut

Partia Dealul Poplacii - schi fond

Paltinis

2.200 m

scazut

Partia Gaujoara-Paltinis - schi fond

Paltinis

3.600 m

scazut

Partia Oncesti 1 - coborare

Paltinis

1.150 m

mediu

Partia Oncesti 2 - coborare

Paltinis

450 m

scazut

Partia Oncesti-Paltinis - schi fond

Paltinis

5.000 m

scazut

Partia Santa - schi fond

Paltinis

3.000 m

scazut

Telescaunul Paltinis - face legatura cu varful Oncesti situat la altitudinea de 1.713 m si are o lungime de 1.052 m. Acesta este prevazut cu 52 scaune duble si are o capacitate de 360 persoane pe ora. Timpul de urcare este de 7 minute, iar tariful este 5 lei/persoana.

Booking.com
 
 
Back to content | Back to main menu