Manastirea Cernica - InfoGhidRomania.com

Search
Go to content

Main menu:

Manastirea Cernica

Situata la marginea Bucurestiului, Manastirea Cernica este zidita in mijlocul unui lac inconjurat de paduri seculare, prezentand in orice anotimp aceeasi atractie, atat pentru cei ce iubesc frumosul, cat mai ales pentru credinciosii crestini. Doua biserici impunatoare si cateva capele inchinate celor mai cunoscuti dintre sfinti, un muzeu reprezentativ de carte veche si arta bisericeasca ce au supravietuit vitregiilor soartei, ce alcatuiesc zestrea de credinta a manastirii.

Manastirea Cernica
Manastirea Cernica

Ansamblul de chilii ale celor optzeci si patru de calugari pe care ii gasim astazi aici, este ocrotit de o cetate larga cu arhitectura tipica zonelor de campie, adica nici prea inalta spre a fi reperata usor, dar nici neputincioasa in a-si apara locuitorii.

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica este ctitorul celor mai importante cladiri ale Manastirii Cernica. In timpul staretiei sale, din neizbavita osardie, s-au ridicat cetatea si Biserica Sf. Gheorghe, cladirea staretiei si aproape toate casele de pe insula care poarta numele aceluiasi sfant mare mucenic. Iubitor de cultura, a pus bazele unei valoroase biblioteci si a deschis o scoala de pictura bisericeasca. A fost trecut in randul sfintilor in anul 1955, an in care prigoana comunista impotriva credintei stramosesti cunostea apogeul.

Aflandu-ne astazi sub binecuvantarea si purtarea de grija a Prea Fericirii Sale, traind timpuri fara spaima de a fi prigoniti de un regim ateu, manastirea se va ridica, astfel ca dintr-o manastire cu preocupari agricole dorim sa implinim o viata complexa, dupa toate randuielile monahale, in care tinerii care doresc sa arda viu si adevarat urmand pe Hristos, sa gaseasca hrana pentru suflet si potrivit inclinatiilor fiecaruia sa poata fi un tipograf, un profesor, un bun mester in atelierele de articole bisericesti, toate impletite cu viata de rugaciune.

Manastirea Cernica
Curte interioara Manastirea Cernica

Odata cu declansarea celui de-al doilea razboi mondial, au fost inchise seminarul si tipografia manastirii. Intre zidurile manastirii, de-a lungul timpului, au trait nenumarati frati intru credinta, de la simpli calugari la episcopi si mitropoliti. Tot aici au fost gazduiti episcopi si mitropoliti din Basarabia si Bucovina, ce fusesera exilati odata cu alipirea acestor teritorii la Rusia sovietica. O institutie importanta a fost Seminarul Monahal ce a functionat aici si care a dat oameni de seama ai bisericii, intre care se numara si Prea Fericitul Parintele nostru Teoctist, Patriarhul Romaniei, care timp de opt ani a invatat in aceasta scoala.

Adresa: Comuna Cernica, Judet ILFOV
Cai de acces: Pe DN 3  Bucuresti
, spre Est pana in comuna Pantelimon, apoi spre dreapta pana in comuna Cernica (12 km).

Localizare pe harta, traseu rutier Bucuresti - Cernica, Coordonate GPS: 44.434965, 26.258280
Booking.com
 
 
Back to content | Back to main menu