Lacu Rosu - Harghita - InfoGhidRomania.com

Search
Go to content

Main menu:

Lacu Rosu - Harghita

Lacu Rosu este un lac de baraj natural situat la o altitudine de 983 metri, care s-a format in anul 1837. Datorita precipitatiilor atmosferice abundente, mari suprafete de teren de pe coasta nord-vestica a muntelui Ghilcos s-au prabusit, alunecand pe stratul de argila, a inchis Valea Verescheului, unde au confluenta mai multe parauri cu debit foarte mare. Oglinda apei este strapunsa de trunchiurile de brazi, care sunt ramasitele padurii inundate de lac.

Lacu Rosu

Forma lacului seamana cu litera L si are doua brate: bratul din Valea Oii avand lungimea de 900 m si bratul din Valea Suhardului 438 m. Viata lacurilor din pacate este relativ scurta, in aceasta privinta nici Lacul Rosu nu este o exceptie în disparitia lacului, un rol important are colmatarea bazinului lacului cu aluviuni. Cu ocazia ploilor torentiale, mari cantitati de aluviuni ajung in lac. Lacul este alimentat de 4 paraie mari: Verescheul, Licosul, Suhardul, Valea Oii si alte 12 cursuri de apa.

Lacu Rosu - Harghita
Lacu Rosu

Denumirea lacului atat in limba romana cat si in cea maghiara, provine ori de la muntele Ghilcos (Ucigasul) ori de la paraul Rosu (Verescheu). Astfel in anul 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrei Rosii, pentru ca mai tarziu sa fie denumit Lacul Ucigas precum si Taul Ghilcos. Din 1936 este denumit oficial Lacu Rosu. Vechea denumire ungureasca pentru lac a fost Veres-to (Lacul Rosu), sub forma Gyilkos-to (Lacul Ghilcos) apare prima data in descrierea lui Orban Balazs.

Lacu Rosu - Harghita
Lacu Rosu

Dimensiunile initiale ale lacului nu sunt cunoscute, datorita faptului ca unele parti din mal erau inaccesibile. Dimensiunile lacului dupa masuratorile lui Csiki Kâroly (1987) sunt urmatoarele: perimetrul 2830 m, aria 114676 m 2 , volumul apei acumulate: 587503 m3, adâncimea maxima la extremitatea din aval: 9,7 m. Pârâurile ce alimenteaza lacul, aduc 1-1,5 m 3 apa pe secunda în lac. Denumirea muntelui Ghilcos apare de prima data în 1773 ca teren al contelui Lazar, deci este mult mai veche decât toponimul de Lacul Ghilcos.

Una dintre legendele populare face legatura între „ucigas" si ,,rosu", povestindu-ne ca la prabusirea muntelui respectiv la formarea lacului, a fost înmormântat o turma de oi cu ciobani si câini, timp indelungat apa lacului a fost rosie de la sângele lor. 0 alta legenda ne povesteste ca o frumoasa fata a fost rapita din targ de un haiduc si adusa între stâncile Suhardului Mic. Fata a cerut ajutor duhului muntelui, iar acesta a ajutat-o sa iasa dintre stanci.  Haiducul s-a speriat si a dat cu o bata in stanci, care au început sa se prabuseasca.

Cheile Sugaului. in partea superioara a satului Bicaz Chei, in Suteni, în avalul vaii Sugaului se afla Cheile Sugaului, o zona stâncoasa deosebit de frumoasa, sub forma de canion, cu o lungime de 350 m pe care se afla un sir de cascade. Pana la construirea drumului forestier pe valea Sugaului, zona locuita din Barnadu a fost accesibila numai prin chei.
Pentru a facilita accesul, localnicii au construit un pod în chei, pe barne transversale care a fost o capodopera a tehnicii populare. Peste drum de la Cheile Sugaului, se aflâ Stanca lui Stan, formatiune stancoasa ingusta, care a ramas in urma exploziilor efectuate cu ocazia deschiderii carierei de calcar, din Muntele Surducului.

Pestera Munticelu (Ghiocelul). Este situat pe teritoriul comunei Bicaz Chei, la 8 km de Lacu Rosu, pe partea stanga a raului Bicaz. Este format din doua sali; dar nu este inca iluminata. Fara ghid poate fi parcursa în 30 de minute. Pestera este rezervatie naturala, unde se pot admira frumoase stalagmite si stalagtite.

Statiunea Lacu Rosu ofera amatorilor de drumetie itinerarii deosebit de atragatoare:
- Circuitul Lacului Rosu - durata 1 1/2 ora, marcaj - cruce rosie;
- Cheile Bicazului  - durata 3 - 3 1/2 ore dus-intors, fara marcaj, pe DN 12C;
- Varful Suhardu Mic - durata 2-3 ore dus-intors, diferenta de nivel 370 m, marcaj - triunghi albastru;
- Varful Suhardu Mare - durata 3 ore dus-intors, diferenta de nivel 524 m, marcaj - triunghi albastru pana la Saua Suhardului, mai departe fara marcaj;
- Varful Ucigasu - durata 3 ore dus-intors, diferenta de nivel 401 m, marcaj - banda galbena si triunghi rosu;
Pot fi asigurate excursii cu autocarul cu durata de o zi sau doua zile la Gheorgheni, Borsec, Sovata, Bicaz, Piatra Neamt.

Localizare pe harta Lacu Rosu - Google Map
Booking.com
Comentarii...
Nicoleta
Lacul Rosu! O minune a fortelor naturii care mi-a incantat calatoriile copilariei si care atrage inca turisti din toata Romania si Europa mi-a reaparut in fatza ochilor zilele trecute, zile de August pline de turisti! Dar ce sa vezi? Lacul Rosu- fiind in administratia judetului Harghita- nu se mai vede de dupa balariile si buruienile de pe mal, aceleasi banci care odinioara erau imbietoare la odihna si meditatie ...stau acum neingrijite, rasturnate , dezechilibrate si murdare! Despre barcutzele care altadata umpleau Lacul de vizitatori vaslasi ...au disparut cu desavarsire! Ce delasare, ce dezinteres, ce lipsa de respect fata de natura dar si fata de turisti! Si cata inversunare pe acestia sa viziteze ani la randul aceeasi priveliste deprimanta si sa te multumesti -daca tot ai ajuns pana acolo dupa un trafic bara la bara de cca o ora jumatate- cu aroma unui kutochkolak ! Dar comerciantii ambulanti sau restaurantele din zona nu vad aceste anomalii? Ce fel de comert de nivel asocial si subuman ca sa nu zic mizerabil poti face cand in iti faci loc prin balarii pana la taraba? Si cui platesc ei taxe? Si unde se regasesc aceste taxe?
 
 
Back to content | Back to main menu