Delta Dunarii Romania - InfoGhidRomania.com

Search
Go to content

Main menu:

Delta Dunarii Romania

Delta Dunarii este o rezervatie naturala recunoscuta pe plan mondial, pentru frumusetea peisajelor sale, aceasta fiind o importanta atractie turistica. La formarea acesteia au mai contribuit si actiunile marii, a vantului si a vegetatiei. Bratele Dunarii cuprind foarte multe lacuri mici si mari, canale legate intre ele sau de fluviu.

Delta Dunarii

Principalele bogatii ale Deltei Dunarii sunt: fauna piscicola, stuful si padurile in special de esente moi. In vederea conservarii florei si faunei specifice, aceasta zona a Deltei constituie in acest moment Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Dintre numeroasele specii de peste care populeaza Dunarea, cele mai renumite sunt: pastravul, lostrita, crapul, cleanul, mreana in apele de ses; salau, stiuca, biban, morunul, nisetrul si scrumbiile la gurile Dunarii si în mare. Delta Dunarii constituie zona cu altitudine cea mai scazuta de pe teritoriul tarii, fiind o campie in formare prin aluvionare. Zonele de uscat, la nivelul obisnuit ale fluviului, reprezinta circa 13%, cea mai mare parte a Deltei fiind acoperita de mlastini si lacuri. O imagine aparte o constituie peisajul exotic, aceasta fiind o adevarata rezervatie naturala unde coabiteaza cateva sute de specii de pasari, zona vizitata si studiata si de celebrul savant francez Jacques Cousteau.

Dunarea parcurge tara noastra pe o distanta totala de aproximativ 1000 km, fiind favorabila navigatiei pe tot traseul sau, si are ca afluenti prin raul Tisa, toate raurile romanesti. Raurile care se devarsa aici ajung prin cele trei brateale Dunarii in Marea Neagra, care formeaza reteaua hidrografica a tarii si faciliteaza accesul la Oceanului Planetar.

Delta Dunarii

Delta Dunarii este cea mai mare delta din Europa precum si cel mai intins tinut umed din lume, cu un labirint acvatic vast.
Momentele prielnice de vizitare s deltei sunt in lunile mai, cand o serie de pasari migratoare se intorc aici, vremea este deosebit de placuta si flori sunt din abundenta, lunile de vara, deasemeni, cand este foarte cald dar si iarna pentru cei pasionati de studiul pasarilor.

Baltile adapostesc un numar foarte mare de batlani, egrete, rate, gaste precum si alte pasari de preerie ca cintezoi, ciocanitoare, sfrancioci, bufnite si diverse pasari cantatoare.

Dunarea se desparte in douna parti in partea de vest a Tulcei, iar bratul sudic se desparte iarasi la est formandu-se astfel cele trei brate principale ale Dunarii: Chilia care formeaza granita cu Ucraina in partea de nord, bratul Sulina - bratul central - care merge spre orasul cu acelasi nume, spre est si bratul Sfantu Gheorghe in partea cea mai sudica, ultimele doua brate oferind un potential turistic bogat pentru vizitatori.
In ciuda faptului ca bratul Sulina este in mare parte artificial, marit in anii 1870 pentru facilitarea accesului tarilor din Europa Centrala la Marea Neagra, are parte de un trafic intens, multi dintre turisti se cazeaza in satele Crisan, Maliuc sau chiar in orasul Sulina.

Padurea Letea

Padurea Letea se afla intre bratele Chilia si Sulina, recunoscuta si ea ca o rezervatie naturala. In depresiunile dintre dune creste o vegetatie lemnoasa formata din numeroase specii de arbori. La originalitatea padurii contribuie si multitudinea de plante cataratoare. Tot aici isi au adapostul cateva mii de specii de animale vertebrate si nevertebrate, multe dintre ele fiind unicate nationale, europene si chiar mondiale.

Bratul Sfantu Gheorghe - cel mai serpuit brat al deltei, este cel mai linistit dintre cele trei brate, cu unele portiuni drepte canalizate, iar satul pescaresc cu acelasi nume este frumos si izolat in ciuda faptului ca multi vizitatori, in special din Bucuresti, isi cumpara case de vacanta in aceasta zona.

Pensiunea Inima Deltei - Mila 23
Pensiunea Inima Deltei - Mila 23
Pensiunea Inima Deltei este situata in statiunea Mila 23 din Delta Dunarii, la 53 km de Tulcea, pe cale navala.
Cazare in Delta Dunarii
Cazare in Delta Dunarii

Principalul punct de atractie din Sulina il reprezinta vechiul far din centrul orasului, ce dateaza din anul 1802 si masoara aproximativ 50 metrii, care este deschis publicului de luni pana vineri intre orele 14-18. 
Sfantu Gheorghe este un loc atractiv cu o plaja fina ce ofera conditii deosebite pentru studierea diferitelor specii de pasari, devenind cel mai cautat loc de cazare din Delta, recunoscut candva pentru productia de caviar de aici.

Langa satul Maliuc se afla Hotel GGGociman, un hotel plutitor, folosit de catre turisti, putandu-se ajunge aici de pe lacul Furtuna, renumit pentru pasarile care se gasesc aici. Mai departe pe bratul Sulina se ajunge in satul Crisan, care ofera in pensiuni si un hotel.

Galerie foto Delta Dunarii
Booking.com
 
 
Back to content | Back to main menu