Comuna Lunca Cernii, judetul Hunedoara - InfoGhidRomania.com

Search
Go to content

Main menu:

Comuna Lunca Cernii, judetul Hunedoara

ROMANIA > Locuri Romania

Comuna Lunca Cernii se află în județul Hunedoara, la distanţă de 46 km faţă de Municipiul Hunedoara, aşezată la poalele Munţilor Poiana Ruscă. Lunca Cernii este situată la confluenţa a trei zone etnografice: Ţara Haţegului, Banatul de Munte şi Ţinutul Pădurenilor. Comuna are în componenţă următoarele sate: Lunca Cernii de Jos (reşedinţa), Lunca Cernii de Sus, Meria, Negoiu, Valea Babii si Fântâna.

Comuna Lunca Cernii

Etimologie. Datorită convieţuirii româno-slave, apare numele localităţii de Cerna (nume de origine slavă). Datorită întinderii pe cursul Cernei, apare şi numele de Luncă. Aşa s-a format numele Comunei Lunca Cernii.


Geografie. Comuna Lunca Cernii ajunge la o altitudine de până la  1.183 m în Vârful Măgurii. Este urmat de Vârful Leontinului cu o înălţime de 1168 m şi de Vârful Hoii cu 1.115 m altitudine. Ea face legatura cu Judeţul Caraş-Severin. Tot prin această comună se poate ajunge şi în Rusca Montană prin satul Gura Bordului. Până în anii 1960 legăturile rutiere erau dificile, un drum pe care puteai să-l străbaţi cu carul (pe vremea aceea) era cel către Haţeg.

După anul 1960 a fost străpuns tunelul care face legatură cu Hunedoara, până a fi străpuns, această zonă putea fi circulată doar pe jos.

Faună. Cele mai răspândite animale sunt iepurele şi veveriţa. Ca animale mai pot fi întâlnite pe teritoriul comunei ursul brun, căprioara, lupul, râsul şi mistreţul, şopârla, vipera şi şerpi. Ca şi peşti se găsesc Cleanul, Mreana şi bineînţeles Păstrăvul.

Scurt istoric. În anul 1360 Lunca Cernii apare pentru prima data într-un document descriptiv al bazinului Hațeg (vezi Csanky op. Cit.). Pe la începutul secolului al XIV-lea, un domn numit Stoian, fiul lui Musana, a continuat înființarea unor noi sate pe cursul râului Cerna. (Cf. I. Radu, Istoria vicariatului greco-catolic al Hațegului, Lugoj, 1913 p. 248).

Lunca Cernii

Turism Lunca Cernii. Zona Pădurenilor este o zonă aparte: tradiţii unice, grai specific şi bineînţeles oameni deosebiţi şi foarte ospitalieri. Ca să ajungi la Pădureni trebuie să urci muntele de oriunde ai veni. Casele sătenilor sunt aşezate pe culmi iar viaţa lor păstrează rânduielile vechi, uitate de lumea modernă. Ţinutul are o importanţă etnografică deosebită, pentru că aici se găsesc unele dintre cele mai frumoase costume populare româneşti, bogate în culori, o tradiţie a ţesăturilor păstrată cu sfinţenie până astăzi.

Lunca Cernii

Un reprezentant de faimă din Ţinutul Pădurenilor este Drăgan Munteanu care a promovat muzica şi tradiţiile din Ţinutul Pădurenilor în numeroase spectacole, emisiuni şi apariţii publice. Pentru turism, Ţara Pădurenilor este un ţinut miraculos, o lume arhaică şi frumoasă, deosebită de ceea ce suntem obişnuiţi să vedem zi de zi. Tot aici puteţi vizita Rezervaţia Naturală "Cheile Cernei" ce se întinde pe o suprafaţă de 2 hectare şi tunelul creat de Cerna în drumul ei.

Tradiţii Lunca Cernii. Nedeile sunt sărbători specifice fiecărei localităţi. În aşezările pădureneşti Nedeia se organizează aproape de ziua sfântului care protejează biserica din sat, datele fiind stabilite cu mulţi ani în urmă. De regulă, atunci se pregătesc bucate alese şi se primesc oaspeţi veniţi de departe. După slujbă, tinerii tocmesc muzicanţi din satele vecine. Spre seară, muzicanţii se prezintă la căminul cultural, aşteptaţi cu nerăbdare mai ales de către tineri.

Biserica din Comuna Lunca Cernii

În comuna Lunca Cernii puteţi vizita oamenii, să vizualizaţi costumele populare ţesute manual cu ceva mai mult timp în urmă.


Localizare pe Harta Lunca Cernii - Google MapBooking.com
 
 
Back to content | Back to main menu