Biserica de sub lac - Belis - istoria bisericii din barajul Fantanele - InfoGhidRomania.com

Search
Go to content

Main menu:

Biserica de sub lac - Belis - istoria bisericii din barajul Fantanele

ROMANIA > Locuri Romania

Biserica Urmanczy - biserica de sub lac cum este numita sau mai bine zis biserica din lac, situata in satul Belis judetul Cluj, iese la iveala in perioadele secetoase din adancurile lacului de acumulare Belis-Fantanele. Biserica romano-catolica a fost construita in anul 1913 de catre magnatul Ioan Urmanczy si este singura dovada a existentei satului Belis in stravechea vatra. Pe zidurile biserici din lac se mai pot vedea si astazi, in ciuda situarii acesteia in apa, picturile de pe peretii bisericii care reprezinta ingeri si fresce biblice.

Biserica de sub lac
Biserica de sub lac - Belis

Istoria bisericii de sub lac
In anii 1972-1973 a fost deviat cursul Somesului Cald printr-o galerie, pentru crearea barjului Fantanele in cadrul operatiunilor de amenajare hidroenergetice Somes. Barajul de la Fantanele cu o inaltima de 92 m si cu un volum urias de apa urma sa transforme acest potential in energie pentru punerea in miscare a turbinelor si generatoarelor centralei electrice subterane de la Marisel, printrun tunel subteran de 8475 m.

Pentru realizarea proiectului trebuia ca satele Belis si Giucuta de Jos sa fie stramutate, acestea aflandu-se pe malul Somesului, ajungeau sa fie inundate de apele lacului de acumulare. Locuitorii celor doua sate au fost pacaliti cu diverse promisiuni pentru a fi stramutati pe un deal la cativa km de vechea locatie, pe un teren arid, iar cei care nu au fost de acord, au avut parte de amenintari cu demolarea si inundarea caselor.

Biserica de sub lac - Belis

Astfel la jumatatea anului 1974 majoritatea caselor erau construite pe noua locatie iar biserica de piatra fara acoperis, urma sa ramana loc de rugaciune pentru pesti. Lucrarile la Barajul Fantanele au durat din anul 1970 pana in 1978. Biserica de piatra iese la iveala cand apele barajului scad, amintind astfel de locurile stravechi ale satenilor stramutati din vale in deal.


Obiective turistice in zona Belis - Fantanele
Pestera Ursilor
, Piatra Ponorului, Ghetarul Scarisoara, Cheile Galbenei si Izbucul Galbenei, Biserica fortificata de la Valeni si cetatile Radesei.

"Biserica de sub lac" - Belis
Biserica de sub lac - Belis
Cabana Belis Dealu Negru
Cabana Belis Dealu Negru

Acces la Biserica de sub lac - Belis
Localitatea Belis se afla la distanta de 27 km de orasul Huedin, de municipiul Cluj-Napoca la 77 km si de municipiul Oradea la 133 km. In imediata apropiere, incadrat de un peisaj turistic deosebit este situat Lacul Belis-Fantanele. Accesul se face pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Brasov, iar de la Huedin pe drumul judetean DJ101 pana la Belis.

Harta traseu Cluj Napoca - Belis - Google Map
Booking.com
 
 
Back to content | Back to main menu